אך ממה נפשם של אותם אנשים? האם אותם אישי תקשורת ופוליטיקאים לא השכילו לחשוב בצורה שהיא מעבר לשטחית? שהרי זה אך טבעי שבממשלה כה ימנית יקומו לראש הממשלה "מורדים" ו"סרבני שלום". נכון, יגידו, אותם אישים, אך למה לבזות את ראש הממשלה ואת המדינה במעמד האו"ם? את אותו הנאום - ישאלו נכונה- יכל לעשות ליברמן בכנסת.
באמת יכל. אך שוב מדובר במחשבה לא עמוקה בעליל.
מבלי להתייחס לתוכן הדברים בנאומו של שר החוץ (מה גם שמדובר בכפות מאזניים מעוינות ואף על פי שמדובר במועט המחזיק את המרובה), אביגדור ליברמן, שמצידו השיח לפי תומו, הנאום עצמו הראה עד כמה מדינת ישראל חפצה כל כך בשלום עם הפלשתינאים, וזאת אני רואים, בעיקר, על פי התגובות של התקשורת הישראלית, שפשוט "חבטה" בשר החוץ בכל העיתונות הכתובה והמדיה המתקדמת וגם ע"י תגובות של לא מעט פוליטיקאים מהקואלציה עצמה ומן האופוזיציה. מימין ומשאמל.
לדברי המקתרגים, הנאום שנשא שר החוץ בעצרת האו"ם לא מקובל עליהם מבחינת המקום והתוכן. הווה אומר - גם המשנה שליברמן שטח בפני העולם וגם הזמן והמקום שהשתמש בהם, לא היו נכונים ואף גרועים. הם, מבחינתם, מאמינים במשא ומתן הישיר, בשיחות הישירות ובתהליך השלום הכולל.
בכך למעשה, רואה העולם את "הזעזוע העמוק" שמביע הציבור, התקשורת והממשלה מדל שפתיו של שר החוץ אחד ואף "צובע בצבעים זוהרים" את המחויבות של ישראל כלפיי השלום ופיתרון של שתי מדינות. והנה כי טוב - המדינה יצאה נשכרת!
אגב אורחא, כך נוהגים הערבים עצמם.
רוב המנהיגים הערבים, בפרט של הפת"ח ואש"ף (בזמנו) תוקפים את הציונים, לא מכירים במדינת ישראל לעם היהודי, משלהבים את ההמון כנגד הישראלים ולא מגנים פעולות טרור. ומיד לאחר מעשה זה או אחר, יוצא מנהיג אחד, מוציא מפיו דבריי שלום סלחניים וביום למחרת התקשורת העולמית צובעת את הפלשתינאים בצבעי שלום, מגדירה את אזרחיהם כדורשי שלום ואת המנהיג כ"פרטנר".
אז מסתבר ששר החוץ שלנו לא המציא את הנוסחה של "השוטר הטוב והשוטר הרע". הרי בסופו של דבר, הנחקר המותש מהמכות ומהקללות של השוטר הרע, ישמח לספר את כל עוונותיו בפני השוטר הטוב על כוס קפה וסיגריה. זה שם המשחק.
והנה עוד פן אחד, שכבר בתקשורת הפלשתינאית חשבו עליו לפנינו. הפן של חובבי תאוריות הקונספירציות למינהן.
לפי התאוריה, הנאום של ליברמן היה מתואם עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. ליברמן, מסתבר, היה מודע להדים התקשורתיים , להשלכות וגלי ההדף הצפויים לאחר נאומו ובכך "הקריב" את עצמו מבחינה פוליטית למען תהליך השלום.
אז האם הנאום של אביגדר ליברמן היה עד כדי כך מסוכן עבור עם ישראל? האם הוא היה כל כך מסוכן כשמנתחים את כל המצבים וההדים התקשורתיים שלאחר מכן?
בין המבקרים את שר החוץ, אפשר למצוא, איך לא, את פרופסור אבישי ברוורמן, השער לעינייני מיעוטים.
ברוורמן דרש מנתניהו לפטר לאלתר את אביגדור ליברמן בתוענה שליברמן מזיק למדינת ישראל נזק חסר תקדים. ברוורמן, כידוע, אינו נמנה בקרב עדת המעריצים של שר החוץ ליברמן ומרבה לבקר אותו ולמתג אותו כ"שר חוץ גרוע" בכל כלי תקשורת אפשרי.
אך ברוורמן טועה ומטעה. אביגדור ליברמן אינו שר חוץ גרוע, אלא ההיפך. נמשבר הדיפלומטי של ישראל עם כמה מדינות הוא לא יותר מאשר ספין פוליטי שמנסים להדביק על שמו של ליברמן.
ליברמן כבר התראיין בעיניין "המשברים".
"רק השבוע, ביום אחד, נפגשתי עם שר החוץ של גרמניה, שר החוץ של אנגליה, של הולנד, של פינלנד, של ליטא ושל מלטה בפרלמנט האירופי בבריסל. לפעמים ניהלנו שיחות קשות ולפעמים הפלגנו לכל מיני דיונים פילוסופיים, אבל הם כולם מעריכים אותי כי הם יודעים שאני לא מוכר לוקשים.
כשאני מסתכל על ההצבעות האחרונות שהיו באו"ם על דוח גולדסטון אני רואה שהגענו למצב שבו בפעם הראשונה 18 מדינות הצביעו ביחד איתנו. פעם היינו רגילים שבאו"ם, לצד ישראל, ישנן רק ארצות הברית ומיקרונזיה. היום יש לא מעט מדינות אירופיות שמתייצבות לימיננו."
רק בתקופתי מגיע שר חוץ ישראלי בפעם הראשונה לאפריקה. הייתי אצל נשיא אוגנדה. התנצלתי בפניו שלא ביקרנו שם 40 שנה. והוא עושה לי עם היד ככה, לא נכון מיסטר, לא הייתם פה 45 שנה. גולדה מאיר ביקרה אצלנו ב,'64- וחוץ מזה היה לכם עוד ביקור, אבל הוא לא נחשב.
יש הרבה אנשים שלא אוהבים אותי, אבל כולם מתייחסים אליי ברצינות. אני חושב שהתקדמנו עם נורווגיה ובלגיה. אני מדבר עם שרי החוץ שלהם בטלפון פעמים רבות. השבוע הנורווגים הוציאו הודעה שלא יתמכו בהצבעה על דוח גולדסטון. הם גם דחו את כל הניסיונות לחרם אקדמי על ישראל."
אביגדור ליברמן הוא שר חוץ מצוין, כן, אמיתי ישר. שר חוץ שלא מתרפס בפני העולם, שר חוץ שמשדר עוצמה, ביטחון עצמי וממתג את המדינה כחזקה ודרוכה - אלו דברים שהיו כל כך חסרים למדינת ישראל בעבר הלא רחוק.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה